Tarinat

”Digital Stories are short, personal, multimedia tales, told from the heart. Anyone can make them and publish them on screens anywhere. They have the potential to be very democratic kind of storytelling.”
(Daniel Meadows)

Digitarinoista saa parhaan käsityksen katsomalla niitä ja keskustelemalla niistä. Tässä muutamia omia tarinoitani. Jos haluat keskustella niistä ota yhteyttä.

Varjot kertoo kolmen sukupolven tarinaa. Tein tarinan Moskovan seminaariesitykseni osaksi Learning and Healing with Digital Storytelling. Tarkoitukseni oli havainnollistaa, miten suuret asiat nähdään yksittäisten kohtaloiden läpi. Oman perhehistorian kautta päädyin Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin. Iltaisin tarinaa työstäessä ymmärsin, miten samanlaisia kohtalot ovat olleet rajan molemmin puolin. Perheenjäsenten huolta, pelkoa ja kauhua rintamalla, ikävää.

Juoksun aika – tarinan teimme yhdessä nuorimmaiseni kanssa. Tarinassa kerrotaan yhdessä kokemastamme hetkestä. Kuvitus on iltapäiväkerhossa leivinpaperille piirrettyjä ihastuttavia olentoja. Käsikirjoituksen tein minä ja nuorimmainen suostui lukemaan sen.  Miksi tarina naurattaa? Voisiko tästä käynnistyä koirien lisääntymisen ymmärtämiseen tähtäävä oppimisprosessi?

Vaikeimman kautta syntyi tarina lapsuudestani, mikä käsittelee vähältä piti tilannetta jossa pikkusiskoni oli vähällä hukkua. Kokemus opetti minulle, mitä on vastuu ja aikuisuus ja miten lapsuus kohdallani päättyi. Tapahtuma on ollut läsnä elämässäni kymmeniä vuosia, mutta vasta tarinaa tehdessä sen merkitys selveni itselleni.

Viimeaikoina olen tehnyt vähemmän omia tarinoita, mutta ohjaamissani työpajoissa on sen sijaan syntynyt useita koskettavia tarinoita osallistujien elämästä. Tutustu esim. Pumppu-hankkeessa tehtyihin työttömien tarinoihin.

Tekemiäni tarinoita voit seurata YouTube-kanavallani.

Kaikki tarinani on julkaistu CC-lisenssillä Nimeä – Epäkaupallinen – EiMuutoksia. Tarinoita voi siis katsoa ja esittää esimerkiksi opetuskäytössä, mutta niitä ei saa muokata edelleen tai käyttää kaupallisesti ja tekijän nimi on aina mainittava.

Digitaalisesta tarinankerronnasta lisää:
Opettajille esimerkkejä koulumaailmasta: Creative Educator
Narratiivisuus elämäntarinallisissa kertomuksissa ja kuvissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: