Onnellisuus=kyky rakastaa ja tehdä työtä

26 01 2015

Turun yliopiston Asklepios-opintokokonaisuus käsitteli lukuvuonna 2013-2014 ihmisen terveyttä, mieltä ja kulttuuria. Opiskelijat tulivat lääketieteellisestä, humanistisesta ja kasvatustieteellisestä tiedekunnasta. Tänä lukuvuonna Asklepios-opintoja voi opiskella myös avoimessa yliopistossa. Suosittelen lämpimästi!

Asklepios

Avausjakson (1 op) lisäksi muita teemoja olivat Mielen sairaudet, hoito ja terveydenhuolto (2 op), Mieli ja mielen teknologiat (3 op), Mielen historia (3 op), Johdatus taiteen, kulttuurin ja hyvinvoinnin tutkimukseen (3 op) sekä Lopputyö (3 op).

Esillä oli kattavasti erilaisia teemoja mielen, kulttuurin ja hyvinvoinnin alueilta mm.:

Intuitiivisen ja analyyttisen ajattelun erot ja kumpi näistä on ihmiselle luontainen tapa ajatella
Keskiajan islantilaisten käsitys sielusta, jossa ihmisen sielu poistuu ruumiin aukoista yöllä vaeltaakseen vapaasti
Miten sosioekonomiset terveyserot alkavat jo ennen lapsen syntymää ja mm. alhainen syntymäpaino ennustaa aikuisiän terveysongelmia hämmästyttävän tarkasti
Medikalisaatio ja erityisesti mielen medikalisaatio (päädyin lukemaan mm. Petteri Pietikäisen Hulluuden historiaa)
Onnellisuuden perusmääritelmä voidaan Sigmund Freudin mukaan tiivistää kyvyksi rakastaa ja tehdä työtä.

Lopputyössäni käsittelin digitaalisen tarinankerronnan ja taiteen yhtäläisyyksiä hyvinvoinnin tukemisessa. Digitaalisen tarinankerronnan luovalla prosessilla ja taiteellisella prosessilla on yhtäläisyyksiä siinä määrin, että digitaalista tarinankerrontaa voidaan pitää taiteena.

Entä mitä tarkoittaa Asklepios? Asklepios oli kreikkalainen lääkintätaidon ja parantamisen jumala. Asklepiosta palvottiin yli 300 temppelissä, joiden yhteydessä oli usein myös sairaala. Asklepioksen käärmesauva on yleismaailmallinen lääketieteen, lääkärien ja apteekkarien tunnus.

Tutustu Asklepios-opintojen lopputöihin
Lisätietoja Asklepios-opinnoista


Toiminnot

Information

Jätä kommentti